| Michal Hvorecky bol u nas na skole na besede a boli trocha stym problemy zo strany nasej riaditelky a toto zajebal na jeho fb stranku: " Zatiaľ najzvláštnejÅ¡iu skúsenosÅ¥ na slovenských Å¡kolách som mal na gymnáziu v Malackách. Pani riaditeľka tam deň pred mojÃm vystúpenÃm vyhlásila, že ÄÃtaÄka sa nesmie konaÅ¥ poÄas vyuÄovania a zruÅ¡ila ju. No uÄiteľky slovenÄiny sa nenechali odradiÅ¥ a presunuli podujatie na neskôr. To už direktorka zakázaÅ¥ nemohla, len vyhlásila, že „aj tak nikto neprÃde, také veci ľudà nezaujÃmajú“.O to väÄÅ¡iu radosÅ¥ som mal, keÄ ma tam po vyuÄovanà (!) Äakala plná sála Å¡tudentov. Debatovali sme spolu hodinu a pol.PoÄas svojej cesty som zistil, že v krajine napriek vÅ¡etkému stále pôsobà veľa dobrých uÄiteliek a uÄiteľov slovenskej literatúry a jazyka. Lenže viete, Äo musia robiÅ¥? KeÄ na vyuÄovaciu hodinu prinesú poviedku súÄasného autora alebo autorky, naprÃklad naÅ¡ich najlepÅ¡Ãch ako Pavel Vilikovský alebo Irena Brežná, preÄÃtajú ju spolu so Å¡tudentmi a tà debatujú, slobodne vyjadrujú svoje názory, pokúšajú sa interpretovaÅ¥ text alebo napÃsaÅ¥ krátku esej.No do triednej knihy musà potom dobrá uÄiteľka zapÃsaÅ¥, že preberala roky narodenia a zoznam diel z obdobia klasicizmu, že sa to žiaci memorovali. Inak by ju mohli vyhodiÅ¥, že nedodržiava predpÃsaný plán a stanovené osnovy.Dobrà uÄitelia sa na Slovensku nauÄili Å¡ikovne kamuflovaÅ¥ svoju prácu. Å tudenti Äasto nemajú ani len uÄebnice, tak im za vlastné kopÃrujú materiály a ukážky z knÃh.PoÄet hodÃn literatúry sa podľa nových predpisov znÞil o polovicu, priÄom nijaká diskusia neprebehla, priÅ¡iel prÃkaz zhora. Tu sa nemá tvorivo rozmýšľaÅ¥, ale „preberaÅ¥ uÄivo“, základom je neozývaÅ¥ sa, neupozorňovaÅ¥ na seba, niÄ navyÅ¡e neorganizovaÅ¥, iba „plniÅ¥ plán“, lebo prÃde inÅ¡pektor z okresného mesta alebo zo župy a bude zle.Podľa mojich skúsenostà si zmenu a reformy na Å¡kolách želajú tak jeden-dvaja, niekde azda traja uÄitelia z desiatich. Ostatným terajšà zastaraný a skorumpovaný systém vyhovuje, živà ich a chcú v tichosti a pokoji poÄkaÅ¥ do dôchodku. Odhadujem, že podobné ÄÃslo platà pre celú krajinu, inak by sa tu nemohlo tak kradnúť a tak voliÅ¥.Ale práve pre toho jedného Äi dvoch uÄiteľov som sa vydal na túto cestu. TÃto ľudia si zaslúžia podporu zvonka, zvlášť, keÄ sa im na vlastných pracoviskách hádžu polená pod nohy.Klobúk dolu za odvahu týchto piatich uÄiteliek a ich Å¡tudentov, ktorà sa nezľakli!" Co si o tom myslite vy? |