u2_logo es.sk_logo
Fórum › Michal Hvorecky na nasej skole
krv1
Michal Hvorecky bol u nas na skole na besede a boli trocha stym problemy zo strany nasej riaditelky a toto zajebal na jeho fb stranku: " Zatiaľ najzvláštnejšiu skúsenosť na slovenských školách som mal na gymnáziu v Malackách. Pani riaditeľka tam deň pred mojím vystúpením vyhlásila, že čítačka sa nesmie konať počas vyučovania a zrušila ju. No učiteľky slovenčiny sa nenechali odradiť a presunuli podujatie na neskôr. To už direktorka zakázať nemohla, len vyhlásila, že „aj tak nikto nepríde, také veci ľudí nezaujímajú“.O to väčšiu radosť som mal, keď ma tam po vyučovaní (!) čakala plná sála študentov. Debatovali sme spolu hodinu a pol.Počas svojej cesty som zistil, že v krajine napriek všetkému stále pôsobí veľa dobrých učiteliek a učiteľov slovenskej literatúry a jazyka. Lenže viete, čo musia robiť? Keď na vyučovaciu hodinu prinesú poviedku súčasného autora alebo autorky, napríklad našich najlepších ako Pavel Vilikovský alebo Irena Brežná, prečítajú ju spolu so študentmi a tí debatujú, slobodne vyjadrujú svoje názory, pokúšajú sa interpretovať text alebo napísať krátku esej.No do triednej knihy musí potom dobrá učiteľka zapísať, že preberala roky narodenia a zoznam diel z obdobia klasicizmu, že sa to žiaci memorovali. Inak by ju mohli vyhodiť, že nedodržiava predpísaný plán a stanovené osnovy.Dobrí učitelia sa na Slovensku naučili šikovne kamuflovať svoju prácu. Študenti často nemajú ani len učebnice, tak im za vlastné kopírujú materiály a ukážky z kníh.Počet hodín literatúry sa podľa nových predpisov znížil o polovicu, pričom nijaká diskusia neprebehla, prišiel príkaz zhora. Tu sa nemá tvorivo rozmýšľať, ale „preberať učivo“, základom je neozývať sa, neupozorňovať na seba, nič navyše neorganizovať, iba „plniť plán“, lebo príde inšpektor z okresného mesta alebo zo župy a bude zle.Podľa mojich skúseností si zmenu a reformy na školách želajú tak jeden-dvaja, niekde azda traja učitelia z desiatich. Ostatným terajší zastaraný a skorumpovaný systém vyhovuje, živí ich a chcú v tichosti a pokoji počkať do dôchodku. Odhadujem, že podobné číslo platí pre celú krajinu, inak by sa tu nemohlo tak kradnúť a tak voliť.Ale práve pre toho jedného či dvoch učiteľov som sa vydal na túto cestu. Títo ľudia si zaslúžia podporu zvonka, zvlášť, keď sa im na vlastných pracoviskách hádžu polená pod nohy.Klobúk dolu za odvahu týchto piatich učiteliek a ich študentov, ktorí sa nezľakli!" Co si o tom myslite vy?
Autor: krv1 | Počet zhlédnutí: 350Založeno: 09.05.2013 23:39
Komentáře
Do této témy nikdo nepřidal žádný příspěvek, buďte proto první!
Přidat Komentář
Pro přidání komentáře se musíte zaregistrovat, nebo přihlásit!
Hledající Soupeře
Momentálně nikdo nehledá soupeře
Sponzor
Sázky na ligové zápasy
 › Hrající týmy
1
2
0
Není dostupný žádný zápas na sázky.
Dnešní turnaje
Nejsou dostupné žádné turnaje.
Anketa
Hrajete Poker?
Ano

Ne

Celkem hlasů: 119Komentářů: 0
Shoutbox
ono 20:58
hladáme enemy 19:00 de_inferno, server ON
sanji 04:49
kdy se tahle liga zase rozjede ??? vali nekdo aktivne fastcup 1.6 ?
F00S 13:17
Tak toto je jaká jeba :D :D
maybe 11:35
sexy body add me 33899784
Kosky 10:53
Toto je lepsie ako muzeum ?
stinx 01:36
kde je Denoy, kdyz ho clovek potrebuje
kucera 11:36
riadne dobre by som si ho išiel teraz nadojiť
Dexooo 07:54
Borci co mě znají a náhodou se tu ocitnou add me on Steam.
1531245217