zajÃmavý pÅ™ÃbÄ›h, ÄtÄ›te jestli vás i nÄ›co takového zajÃmá..
Skoro rok jsem pÅ™emýšlel, zda má význam sepsat jednu nepÅ™Ãjemnou zkuÅ¡enost a zážitek z bÅ™ezna 2010. Nešťastnou náhodou jsem se ocitnul na mÃstÄ› vážné dopravnà nehody a bÄ›hem krátké doby mi doÅ¡lo, že nikdo jiný tam nenÃ. Nakonec jsem se rozhodl Älánek napsat. Nechal jsem uplynout dostateÄnÄ› dlouhou dobu, abych byl schopen popsat celou záležitost pokud možno co nejobjektivnÄ›ji. Tedy chci se o to pokusit, protože úplný nadhled už asi nikdy nezÃskám.
Celý pÅ™ÃbÄ›h uvedu trochu pohádkovÄ›:-) Byl opravdu krásný, sluneÄný den a já se v dobré náladÄ› pÅ™esouval svým vozem z VysoÄiny smÄ›r D1 a Praha. KonÄil bÅ™ezen, po dlouhé zimÄ› už bylo vÅ¡ude cÃtit zaÄÃnajÃcà jaro, nikam jsem nespÄ›chal. Dobrá hudba, suchá silnice…paráda. Až do chvÃle, než jsem pÅ™ejel horizont mezi obcemi, které radÄ›ji nebudu jmenovat. Napravo od silnice ležà pÅ™evrácený náklaÄák, nalevo na poli stojà úplnÄ› rozsekaná Fábie a celá silnice jako by byla posypaná pÃskem. Prvnà co mÄ› napadlo, že u nehody už musela asistovat policie a hasiÄi, a že se již podaÅ™ilo pÃskem zakrýt olejové skvrny. Co bylo ale divné, že nikde v okolà nebylo ani živáÄka. PÅ™ibrzdil jsem a prohlÞel si oba havarované vozy. Z kamionu se podivnÄ› kouÅ™Ã, pÃsek se pÅ™estává zdát být pÃskem a vÅ¡ude až straÅ¡idelný klid. Zastavil jsem a podÃval se pozornÄ›ji na Fábii. Ten pohled bych nepřál nikomu. UvnitÅ™ byla jen málo patrná postava, zakrytá mezi plechy a hadry vystÅ™elených airbagů. DoÅ¡lo mi, že nehoda se musela stát teprve pÅ™ed malou chvilkou, a že kromÄ› mÄ› tady zatÃm nikdo nenÃ.
PÅ™estože jsem za poslednà roky absolvoval nÄ›kolik kurzů prvnà pomoci a párkrát jsem se k podobným událostem i nachomýtnul, takhle brzy a blÃzko takto vážné nehodÄ› jsem byl poprvé. Smysl nedávalo ani rozestavÄ›nà vozů, protože kamion skonÄil napravo od silnice, ale otoÄený tak, jako by se ke kÅ™ižovatce, kde evidentnÄ› k nehodÄ› doÅ¡lo, teprve blÞil.
Své auto jsem nechal stát jen tak uprostÅ™ed silnice. MezitÃm proti mnÄ› zastavilo dalšà auto, ze kterého vystoupila žena, na kterou jsem jen staÄil kÅ™iknout, aÅ¥ volá ÄÃslo 155. ReflexivnÄ› jsem se rozbÄ›hl k havarované Fábii, pÅ™iÄemž jsem si snažil v hlavnÄ› rychle projet nadrilovaný scénář chovánà v takovéto situaci. Zaregistroval jsem také Å™idiÄe nákladnÃho vozu, který vykopal postrannà okénko a vyvalil se na pole. Byl evidentnÄ› v Å¡oku, ale vypadal, že je relativnÄ› v pořádku.
Poslednà kroky pÅ™ed Fábià už zdaleka nebyly tak jisté a stále vÃce mi docházelo, co se tady asi odehrálo. Nákladnà vůz jedoucà po hlavnà silnici narazil z pravé strany do Fábie, jejÞ Å™idiÄka pravdÄ›podobnÄ› nezaregistrovala znaÄku dej pÅ™ednost v jÃzdÄ› a vjela z vedlejšà silnice pÅ™Ãmo pod kola náklaÄáku.
Vzal jsem za pomaÄkané dveÅ™e Fábie a asi na tÅ™età škubnutà se mi je podaÅ™ilo vytrhnout. UvnitÅ™ tÄ›lo v bezvÄ›domà s krvavými Å¡rámy po celém tÄ›le. Auto bylo natolik zmaÄkané, že nÄ›jakou chvÃli trvalo, než se povedlo odepnout bezpeÄnostnà pás. BÄ›hem manipulace s bezvládným tÄ›lem se zaÄaly ozývat zvuky, chrÄenÃ, které ale znamenalo, že osoba žije. MezitÃm se u dveřà objevil dalšà ÄlovÄ›k a spoleÄnÄ› se nám podaÅ™ilo zranÄ›nou osobu vytáhnout z vozu. ŽenÄ› na silnici, která byla ve spojenà se záchrannou službou, jsme hlásili vážnÄ› zranÄ›nou jednu osobu, ale po jejÃm vytaženà se teprve objevil hrůzný pohled na druhé tÄ›lo. SpolujezdkynÄ› slisovaná mezi plechy auta, s hlavou zalomenou až k zadnÃm sedaÄkám, bez známek života.
Prvnà zranÄ›nou jsme položili nedaleko vraku, zabalili do dek, podložili hlavu a znovu se vydali k autu. DveÅ™e spolujezdce byly natlaÄené dovnitÅ™, takže jediný pÅ™Ãstup k druhé zranÄ›né byl opÄ›t pÅ™es mÃsto Å™idiÄe. Jen těžko se popisuje ten pocit. Na jednu stranu chce ÄlovÄ›k pomoci, na druhou stranu by byl rád, kdyby nÄ›kdo kvalifikovaný Å™ekl „nemá to význam“. VÅ¡ude krev a žlutavÄ› zabarvená tekutina vytékajÃcà ze vÅ¡ech otvorů na hlavÄ›, krev z uÅ¡Ã, rozlámané vÅ¡echny kosti a na prvnà pohled zlomený vaz. Na panà s telefonem jsem kÅ™iknul, že druhá panà je bohužel po smrti, ale jako odpovÄ›Ä se ozvala straÅ¡livá otázka – „je zranÄ›nà nesluÄitelné se životem?“ Znà to divnÄ›, ale chtÄ›l jsem aby bylo, protože mi bylo jasné, co pÅ™ijde. Tak vážný ortel si ale ÄlovÄ›k nedovolà vyslovit, takže odpovÄ›Ä znÄ›la ne! A následovalo oÄekávané – „dostat panà ven z vozu a zahájit resuscitaci do pÅ™Ãjezdu záchranky". To v praxi znamenalo vlézt do auta, pÅ™es tÄ›lo se prosoukat až k nohám a násilÃm vytrhat tÄ›lo ven z vraku. S neznámým kolegou, který tÄ›lo chytil pod pažemi, jsme se do úkolu pustili a s veÅ¡kerým vypÄ›tÃm se nám nakonec podaÅ™ilo tÄ›lo vytáhnout. Oba potÅ™ÃsnÄ›nà krvà jsme ženu položili na zem, nedaleko prvnà zranÄ›né.
PÅ™estože jsem nácvik resuscitace absolvoval nÄ›kolikrát, a vždycky jsem mÄ›l v hlavÄ› pÅ™esnÄ› dané kroky, nikdy nikdo mÄ› nepÅ™ipravoval na resuscitaci takto masivnÄ› poÅ¡kozeného tÄ›la. Tep žádný, nedýchá. Masáž srdce a umÄ›lé dýchánÃ. Vyhrnout obleÄenÃ, nahmatat hrudnà kost…ale jak, když je celý hrudnÃk rozlámaný. VyÄistit dutinu ústnÃ? Jak, když se neustále zaplavuje krvà a žlutou tekutinou. Rozlámané kousky zubů, rozlámané kosti v obliÄeji. Bože kde je ta záchranka. S pohledem upÅ™eným do nebe jsem zaÄal masÃrovat srdce a rukama jsem cÃtil, že se skoro dotýkám zemÄ›. UmÄ›lé dýchánà nemÄ›lo smysl, nebylo zkrátka kam dýchat. DalÅ¡Ãch nekoneÄných pÄ›t minut se scénář v pravidelných intervalech opakoval. Minuta masÃrovánà a minuta odpoÄinku u druhé zranÄ›né ženy. UtěšovánÃ, hlazenÃ, vysvÄ›tlovánà stavu kolegynÄ›.
Kolem se zatÃm vytvoÅ™il poÄetný hlouÄek pÅ™ihlÞejÃcÃch, ale nikdo, kromÄ› neznámého muže, jenž se zapojil i do tahánà osob z auta, nám nepomohl. Rad a výkÅ™iků jsme slyÅ¡eli spoustu, Å™adu z nich jen velmi neradi. NapÅ™Ãklad hlasité hodnocenà stavu spolujezdkynÄ›, o které nÄ›kolikrát z davu zaznÄ›lo, že je po smrti. To je asi to poslednÃ, co by vážnÄ› zranÄ›ná Å™idiÄka ležÃcà opodál, mÄ›la slyÅ¡et. Stav spolujezdkynÄ› se nemÄ›nil a nám bylo stále jasnÄ›jÅ¡Ã, že jsme pÅ™Ãtomni nehodÄ› s tragickým koncem. Pak se koneÄnÄ› ozval zvuk houkajÃcà sanitky a s nÃm i blÞÃcà se vysvobozenà z této situace. Jako prvnà dorazili dobrovolnà hasiÄi, a klobouk dolů pÅ™ed rychlým a profesionálnÃm pÅ™Ãstupem. Na mÃstÄ› se taky koneÄnÄ› objevili záchranáři, s vybavenÃm pro kvalifikovanou pomoc. Ambuvak, kapaÄky,… KoneÄnÄ› jsme mohli pÅ™edat situaci do rukou nÄ›koho jiného a zbavit se odpovÄ›dnosti za stále jasnÄ›jšà výsledek.
Prvnà pocit, který si pamatuju, byla touha opustit toto mÃsto a celý zážitek tak nÄ›jak vytlaÄit z jinak krásného dne. RozlouÄil jsem se s „kolegou“ zachráncem, zeptal se policisty, jestli nás bude potÅ™ebovat pÅ™i vyÅ¡etÅ™ovánÃ, nastoupil do auta a jeÅ¡tÄ› pÅ™ed pÅ™Ãletem záchranářského vrtulnÃku jsem pokraÄoval v cestÄ› do Prahy. Asi deset minut jsem jel a pÅ™emýšlel, co se vlastnÄ› stalo. Teprve potom se mi zaÄaly klepat ruce a i noha na plynu nebyla v klidu. Musel jsem zastavit na prvnÃm odpoÄÃvadle na dálnici. PodÃval jsem se na zakrvácené rukávy u koÅ¡ile, krev na rukách a teprve tady mi doÅ¡lo, že nám jen pÅ™ed malou chvilkou nÄ›kdo umÅ™el v rukách. Dalšà hodinu jsem nebyl schopen niÄeho, jen tupÄ› zÃrat do prázdna a srkat kávu. V hlavÄ› jsem si neustále pÅ™ehrával veÅ¡keré naÅ¡e kroky, zda se dalo nÄ›co udÄ›lat lépe, zda jsme udÄ›lali opravdu maximum. Stále se mi vybavoval pocit, že jsem pomoc druhé ženÄ› dÄ›lal s vÄ›domÃm, že jà pomoci nedokážeme. Že jsem možná mÄ›l pÅ™ekonat veÅ¡keré zábrany a umÄ›lé dýchánà poskytnout. Obrovská snaha záchranářů o jejà oživenà i deset minut po nehodÄ› mÄ› navedla na myÅ¡lenku, že kdyby takovou péÄi mÄ›la od zaÄátku, že možná pÅ™ežije. Chaos v hlavÄ› trval až do veÄernÃch zpráv na internetu, ve kterých zasahujÃcà lékaÅ™ konstatoval masivnà zranÄ›nà nesluÄitelné se životem. Jakákoliv snaha o záchranu byla od zaÄátku marná. ŘidiÄka osobnÃho vozu nehodu pÅ™ežila, snad i dÃky naÅ¡emu rychlému zásahu a prvnà pomoci.
A proÄ jsem se vlastnÄ› rozhodl celý zážitek popsat? Protože mi teprve ten den doÅ¡lo, jak moc důležité je se na takovéto situace pÅ™ipravovat. A také že na reálnou situaci se vlastnÄ› pÅ™ipravit nedá. Že na mÃstÄ› nehody nenà nejhoršà kÅ™ik zranÄ›ných, ale právÄ› ticho, ve kterém jste vdÄ›Änà za každé zachroptÄ›nà a náznak života. Že drilovánà krizových situacà má smysl, protože právÄ› nadrilované kroky jsou ty jediné, o kterých nemusÃte dlouho pÅ™emýšlet, a o kterých vÃte že jsou správné. A že se může krásný den bÄ›hem pár vteÅ™in zmÄ›nit na Äernou můru, ze které se ÄlovÄ›k jeÅ¡tÄ› dlouho vzpamatovává. BuÄte na sebe opatrnÃ!